Foto: ivan marianelli (CC BY-ND 2.0)
Hitta de billigaste flygbiljetterna hos alla stora flygbolag och resebyråer på bara några sekunder, i en enda sökning! Priser från SAS, Norwegian, Ryanair...

Boardingpass.se » Ungern » Budapest

Flyg till Budapest, Ungern

Budapest är en vacker stad där kulturer genom århundraden möts, och ibland krockat. Idag möts besökaren av en vänlig och spännande stad med en rik historia och ett litet speciella kulturarv där matkulturen står i centrum och där mystiken ligger som ett skimmer över gator och torg.

Flyg till Budapest

Foto: Moyan Brenn (CC BY 2.0)

Budapest-tips

Budapest är två städer i ett som smält samman i en enhet och tillsammans bildar de en öststatsmetropol som väl kan mäta sig med städer som Prag. Budapests historia har kanske inte varit så lycklig. Här har kulturer krockat rejält från och till, men idag blickar staden framåt och erbjuder gäster och besökare mängder med historik och lokalt förankrad kultur, på ett europeiskt vis utan att tappa kontakten med österns mystik. Budapest är för livsnjutaren och romantikern, för historieälskaren och kulturälskaren. Här är några tips man inte borde missa.

Vad vore ett besök till Budapest utan att besöka ett av stadens vackra badhus. Baden är ett arv från den ottomanska tiden, och något invånarna gärna hållit kvar. Rudas är en av klassikerna. Stället har nyligen renoverats och har funnits här i Buda-delen av staden sedan 1500-talet. Gellért och Széchenyi Fürdö kan också rekommenderas.

Det var inte länge sedan Ungern var gömd bakom järnridån och låg under Sovjetisk kontroll. På Terrormuseet på Andrássy út. Här kan man få en inblick hur terrorn bakom ridån fungerade. Och alla statyer som en gång prydde staden föreställde under ockupationstiden stora kommunistiska ledare. Dessa återfinns numera samlade i Szoborpark, en bit utanför staden.

Slottet Királyi palota ligger på en vacker höjd på Buda-sidan med en fantastisk utsikt över Pest-sidan. Under slottet finns en fantastisk labyrint att upptäcka. Runt slottet vindlar sig gatorna runt och rymmer bland annat det ungerska nationalgalleriet, Marsipanmuseet, Musikmuseet, Historiska museet och Militärmuseet. Under slottet ligger labyrinter där man kan gå guidade turer.

Stadens mäktigaste boulevard ligger på Pestsidan och rymmer många av de vackra byggnaderna i staden såsom Operahuset, museibyggnader och palats. På boulevarden hittar man också många av de fina modehusens affärer. Boulevarden, som utmynnar i det enorma Hjältarnas torg där mängder av verk rests för de hjältar som fallit under ungersk flagg, har utsetts som ett världsarv av UNESCO.

Det pampiga parlamentet ligger utmed Donaus strand och är en mäktig syn att skåda. Här ryms de heliga ungerska kronjuvelerna, juveler som har en lång och mycket mystisk historia.

Mattiaskyrkan ligger vid slottet och de äldsta bevarade delarna har stått här sedan 1200-talet. Den har under historiens gång agerat som kröningskyrka till Ungerns kungar. Den sista kungen kom att krönas år 1916. Han gick under namnet Karl. Under Mattiaskyrkan finns gamla gångar, och är anordnas bland annat vinprovningar.

Budapest är ett lämpligt resmål för dig som är intresserad av huvudstäder, paprika och Östeuropa.

Temperatur och nederbörd

I diagrammet visas dygnsmedeltemperatur (gul) och genomsnittligt antal dagar med nederbörd (blå) i Budapest månad per månad.

Hotell i Budapest

För hotell i Budapest kan vi rekommendera Hotels.com, en av världens största hotellsajter med över 140000 hotell. Samla 10 nätter och få 1 bonusnatt (gäller på utvalda hotell). Prisgaranti!

Länktips

Fler destinationer

Dagens väder i Budapest

10°C
Måttlig vind, 4 m/s från nordvästSök flygbiljetter till Budapest

Här hittar du avgångar och de lägsta priserna hos alla ledande flygbolag och resebyråer i en enda sökning. När sökningen är klar går det att filtrera på till exempel avgångstid och direktflyg/antal stopp.

Den här webbplatsen använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa annonser och analysera trafik. Genom att använda webbplatsen godkänner du användningen av cookies. Mer information
Jag förstår!